Alege să devii

 

                   Nimic nu ne sperie mai tare decât schimbarea chiar dacă ea este uneori spre binele nostru. Resemnarea stă la pândă să-i prindă în capcanele ei pe cei care decid să-și asculte frica mai mult decât dorințele. Renunțarea pare un port sigur, confortabil, lipsit de amenințări și de riscuri. Din acest port cei care privesc cred despre cei cărora destinul le-a acordat altfel de parcurs că e datorat norocului, nicidecum asumării și efortului personal.

                  Încrederea și tăria de caracter se construiesc și se modelează ca orice altă abilitate de care dispunem. Oriunde am fi pe drumul evoluției noastre, un pas înainte înseamnă mai bine ca ieri.

                  Mă gândesc câți oameni cu care intru în conctact îmi spun din start că ei atât pot sau că ei sunt într-un anume fel și atât. Unii cred că au atins maxumul din potențialul lor desi nu au făcut niciodată vreun efort pentru asta. Muncim ani de zile la profesiile noastre ca să obținem competentă într-un domeniu, dar când vine vorba să întrebuințăm aspecte ce țin de felul în care funcționăm ni se pare că nu trebuie să aprofundăm.

 

Sistemul psihic uman atât de puțin cunoscut nu se referă doar la ceea ce simțim. Cum gândim, cum comunicăm cu ceilalți și cu noi înșine, cum percepem ceea ce ni se întâmplă, cum ne mobilizăm și cum perseverăm, cum alegem, cum ne motivăm, se reflectă în comportamentul nostru de zi cu zi și nu pot fi lăsate la întâmplare.

Toate acestea nu sunt date finite ci sunt expuse degradării și extensiei, iar liberul arbitru cu care am fost înzestrați înseamnă tocmai faptul că putem alege dacă să rămânem cum suntem sau să depunem efort să fim mai buni.

 

Aleg să devin!

Write a comment